31.12.22

Punta Arenas (2)

Een voormalige aanlegsteiger wordt nu benut door honderden aalscholvers
Oudjaarsdag is het eindelijk rustig geworden. De wind is weg en de temperatuur is voorjaarsachtig, ongekend. Er lopen zelfs mensen in korte broeken rond, een tijdje geleden dat we dat voor het laatst zagen. Tegelijk zien we dat in Nederland vuurwerkshows worden afgelast vanwege de harde wind.
Op het centrale plein staan reusachtige coniferen

In Punta Arenas kun je vrijwel alles kopen wat je wel of niet nodig hebt. Er is zelfs een zona franca, een belastingvrije zone met enkele grote winkelcentra. We kochten er vrijwel niets, want we waren gisteren al in het stadscentrum een buitensportzaak tegengekomen om een wandelstick te kopen, die we sinds de diefstal missen. 

We zitten het oude jaar uit in een "suite", oftewel een comfortabel huisje, op een steenworp afstand van de boulevard. Het centrale plein ligt op een kilometer. Met dit weer is het een aangename stad, maar we zouden er niet willen wonen, gezien de regelmatige stormen en de strenge winters. Een skigebied is vlakbij, dus er zullen ongetwijfeld inwoners zijn die heel blij zijn met deze uithoek van Chili.

De route van Puerto Madryn naar Punta Arenas
De stad is enigszins toeristisch. We zagen zowaar een Nederlandse camper en zien ook wel buitenlandse toeristen rondwandelen die hier met het vliegtuig komen. Je kunt vanaf hier een pinguinkolonie bezoeken of nog verder naar het zuiden een fort bezoeken. Dat doen we niet; onze volgende plek zal Puerto Natales zijn en van daaruit naar Torres del Paine. 

Met dit bericht sluiten we 2022 af. We wensen alle volgers een voorspoedig en in alle opzichten heerlijk 2023. Salud!



2 opmerkingen:

richbran zei

Jannie en Jan, al vast een goede en veilige rit gewenst in 2023. Ik denk dat Chili interessanter zal zijn! Vond het altijd aardige mensen die er wonen, alhoewel ze gemiddeld genomen (toen...) niet erg rijk zijn.
Er is hier weer voor vele miljoenen de lucht in verkwist, agenten verwond, auto's in de fik en ander onnodige overlast. Ik vraag me wel eens af hoe dit soort geknal op de vele Ukrainers over komt.....

J&J zei

Dank! Leuk dat je ons weer volgt.
Aan vuurwerk bezondigt men zich hier niet. We hebben geen enkele knal gehoord.
De levensstandaard is in Chili hoger dan in Argentinië en het prijspeil ook. In alles zie je dat het hier welvarender is.