24.12.22

San Julián

Kerstavond nadert in San Julián;
de kerstboom ontbreekt ook hier niet
Gestaag zijn we op weg naar het meest zuidelijke punt van onze reis, de stad Punta Arenas in Chili. Nog ruim 600 km.

We merken dat we in een andere klimaatzone zijn gekomen. Temperaturen boven 20 graden worden een uitzondering en een dag met een slechts matige bries ook. Meestal is het storm. Vandaag is gelukkig die uitzondering, dus we blijven hier nog een dagje en brengen hier kerstavond door.

De steppe wordt soms onderbroken door een zoutvlakte
Gisteren legden we 360 kilometer af over een opnieuw vrij saai traject. Er was onderweg precies één dorp en nog een alleenstaand benzinestation. Hier reis je met het verstand op nul, maar wel met een scherp oog op de weg en beide handen aan het stuur. Want er zijn wel eens gaten in de weg en rukwinden. 

Magellaan landde hier met zijn schip Victoria:
de replica is fantasie, want er zijn geen afbeeldingen bekend
Het dorp San Julián kent een opvallend goed voorzieningenniveau, wat ook begrijpelijk is want je gaat niet even naar de volgende stad voor je inkopen. De camping is netjes maar de sanitaire voorzieningen ontstijgen niet de lage Argentijnse normen, al zijn de douches lekker warm en is er zelfs warm water voor de afwas. Ook is er wifi die redelijk snel is. De prijs voor deze gemeentecamping is eigenlijk symbolisch: 700 peso's, dus 2 euro.

Vanmiddag kostte het wat moeite om een restaurant te vinden maar uiteindelijk konden we ergens terecht voor een visfilet. Per persoon 6 euro, inclusief een fles wijn en koffie. 

Op de camping zijn inmiddels meerdere auto's en campers gekomen. We werden aangesproken door een Braziliaans stel dat samen met hun twee tienerzonen een vijf weken durende reis maakt door Argentinië en Chili. Ze hebben een auto met daktent, dus vrij primitief en vroegen zich af hoe dat werkte met zo'n hefdak wat wij hebben. Dat is in Zuid-Amerika een onbekend fenomeen. 

 

2 opmerkingen:

Unknown zei

Fabri en ik wensen jullie hele fijne kerstdagen, en een veilige voortzetting van jullie prachtige avontuur in Zuid Amerika! Schitterende verhalen, jongens!!

J&J zei

Dank! Jullie wensen we een voorspoedig 2023. Kerst is al weer voorbij nu we dit lezen…