5.12.22

Gualeguaychú (Argentinië)

De afhandeling van de douaneformaliteiten nam slechts een kwartier in beslag. Over de lange brug over de Uruguayrivier reden we Argentinië binnen. De eerste stad, Gualeguaychú, is flink groot en levendig. Hier kun je allerlei zaken regelen.

Hoe krijg je dit in een portemonnaie?

De eerste zorg is om aan geld te komen. Argentinië is een cash-land. De creditcard moet je zo weinig mogelijk gebruiken. Dat komt omdat er een soort permanente economische crisis heerst met een enorme inflatie (50%), die de peso niet aantrekkelijk maakt. Spaargeld houdt men hier bij voorkeur in dollars aan.

Voor ons toeristen is het belangrijk om te weten dat de officiële wisselkoers ongunstig is. En die krijg je als je met creditcard betaalt of geld uit een automaat haalt. Daar is iets op gevonden, de Blue dollar genaamd. Je krijgt een ongeveer dubbele hoeveelheid peso's als je geld laat sturen naar een Western Union kantoor en het daar in contanten ophaalt. Bij sommige straatwisselaars krijg je ook een behoorlijke koers, maar dit is helemaal legaal. 

In eigen land moet je een Western Union account maken en een app installeren. Nadat je identiteit is geverifieerd kun je aan de slag.

We hebben in deze stad zo'n kantoor gevonden en eerst gevraagd hoeveel geld ze eigenlijk hadden. Voldoende, zo bleek. Toen via de app een bedrag van ruim een ton in peso's laten komen en na een paar minuten was het zover en kon het geld worden uitbetaald. 

Dat is wel even schrikken. Waar je in Nederland 4 briefjes nodig hebt voor 350 euro moest hier een flinke stapel biljetten worden uitgeteld, circa 200 stuks, waaronder ook veel kleinere. Het ging wel door een telmachine en ik heb het niet nageteld. Het grootste biljet, althans nu, is 1000 peso's en dat is ongeveer 3 euro waard. Caissières zijn flink wat extra tijd kwijt met het tellen van bankbiljetten.

Na het geld opnemen volgde het zoeken naar een sim-kaart voor mobiel internet. Dat was in tegenstelling tot Uruguay in 2 minuten voor elkaar. Je hoeft geen contract te laten opstellen. Je koopt de kaart en kunt meteen aan de slag. We hebben 25GB, die 30 dagen geldig is. Kosten circa € 10,50. Als het op is, gewoon opladen.

In deze stad is een grote Carrefour waar we flink wat boodschappen deden. Vrijwel alles is goedkoper dan in Uruguay. We zagen hele kip voor 300 peso's per kilo. Met onze goedkope koers dus nog geen 1 euro. Dat moeten wel ultra-plofkippen zijn.

We staan op een camping aan een rivier. Het is er erg rustig, behalve dan de uitbundige vogelgeluiden. 

Vandaag ongeveer 36 graden. Morgen nog iets warmer.

2 opmerkingen:

W&D zei

Wat een avontuur tot nu toe.. tja die scheur in de voorruit… Donald Duck zou er een pleister op plakken. Hoop dat de ruit het volhoudt tot er evt vervanging is gevonden. Wat een verhaal van dat geld.. Ik heb altijd zo’n klein vakantie portemonneetje mee maar daar passen die vele biljetten niet in.. Wat hebben jullie mooie overnachtings plekken. Hadden jullie deze van te voren al opgezocht?

J&J zei

De overnachtingsplekken vinden we op een app, ioverlander. Die richt zich vooral op Nd en Zd Amerika. Reizigers kunnen daar allerlei informatie op plaatsen en anderen kunnen dat aanvullen. Zo vind je onder andere campings, vrije overnachtingsplekken, bezienswaardigheden, hostels, garages, gasvulstations, grensovergangen enzovoort. Is echt handig.
Groetjes J&J